Τα ναι και τα όχι για τον κορονοϊό

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας, οι ειδικοί υγείας δίνουν τις δικές τους συστάσεις και στις υπόλοιπες χώρες.

Παρακάτω ακολουθούν τα ναι και τα όχι για τον κορονοϊό.  

Να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, αρκετές φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό ή αντισυπτικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ:

  • Πριν το μαγείρεμα ή το φαγητό
  • Αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο
  • Αφού φυσήξετε τη μύτη, βήξετε ή φταρνιστείτε

 

ΜΗΝ αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Εάν έχετε έρθει με κάποιο τρόπο σε επαφή με τον ιό και αγγίξετε το πρόσωπό σας, αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να εισέλθει στο σώμα σας.

ΝΑ ενημερωθείτε για τα συμπτώματα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεκινούν με ρινική καταρροή.

ΜΗΝ φοράτε μάσκα εκτός αν είστε άρρωστοι. Οι μάσκες συμβάλλουν στην προστασία των άλλων από το να κολλήσουν τον ιό, αλλά το να τη φοράτε όταν είστε υγιείς δεν θα κάνει πολλά. Η ζήτηση τους ήταν τόσο υψηλή παγκοσμίως που έχουν αρχίσει οι ελλείψεις. Αφήστε τις μάσκες για τους ανθρώπους που πραγματικά τις χρειάζονται, όπως για παράδειγμα για τους άρρωστους ή τους  επαγγελματίες υγείας.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις και να παραμείνετε εκτός δημόσιων χώρων εάν είστε άνω των 60 ετών ή έχετε κάποια πάθηση, καθώς υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Σημειώστε ότι μέχρι στιγμής οι ομάδες υψηλού κινδύνου φαίνεται να είναι ηλικιωμένοι και άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως καρδιοπάθειες, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και διαβήτης.

ΜΗΝ ταξιδεύετε εάν έχετε πυρετό. Εάν αρρωστήσετε κατά την πτήση, ενημερώστε αμέσως το πλήρωμα. Όταν φτάσετε στο σπίτι, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

ΝΑ αναθεωρήσετε τα ταξίδια στις πληγείσες χώρες. Επί του παρόντος, είναι χρήσιμο να αποφεύγονται όλα τα μη ουσιώδη ταξίδια στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Για άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου - ηλικιωμένους και άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες. Επίσης, προτείνεται αναβολή μη αναγκαίων ταξιδιών στην Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ιράν.

ΜΗΝ πανικοβληθείτε. Σε αυτό το σημείο, οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας εξακολουθούν να λένε ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κανείς με COVID-19 είναι χαμηλός. Είναι σημαντικό να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις - πλύνετε τα χέρια σας! – και να προετοιμαστείτε με απλούς τρόπους!

ΝΑΙ: Προετοιμάστε, δηλαδή βεβαιωθείτε ότι έχετε προμήθειες στο σπίτι σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει και πρέπει να τεθεί σε καραντίνα. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα για οποιονδήποτε στην οικογένεια, άλλα και προμήθειες υγείας, όπως ανακουφιστικά παυσίπονα και απολυμαντικά για τον καθαρισμό των οικιακών επιφανειών. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κορονοϊοί μπορούν να ζήσουν σε επιφάνειες από λίγες ώρες έως και αρκετές ημέρες. Καθαρίστε τακτικά με ένα απολυμαντικό για να σκοτώσετε τον ιό.

 

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε αν δεν αισθάνεστε καλά

ΝΑ αναζητήσετε βοήθεια νωρίς αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Αλλά μην πηγαίνετε μόνοι σας στην κοντινότερη κλινική επειγόντων περιστατικών. Καλέστε το γιατρό σας για να μάθετε πρώτα το πρωτόκολλο και για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εξαπλωθεί η ασθένεια σε άλλους.

ΜΗΝ βγείτε εκτός για να δείτε το γιατρό σας. Είναι σημαντικό να τον καλέσετε πρώτα. Αν πρέπει να βγείτε έξω, αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί και τους κοινόχρηστους χώρους!

ΝΑ βήχετε ή φταρνίζεστε στον αγκώνα σας ή σε ένα χαρτομάντυλο το οποίο πρέπει να πετάξετε άμεσα. (Θα πρέπει να το κάνετε ανεξάρτητα από το αν υποψιάζεστε ότι έχετε COVID-19.)

ΜΗΝ βγαίνετε έξω με την οικογένειά σας ή τα κατοικίδια ζώα εάν υποπτεύεστε ότι έχετε τον ιό. Για να τους προστατεύσετε, είναι σημαντικό να τρώτε και να κοιμάστε ξεχωριστά από αυτούς. Προσπαθήστε να μείνετε σε ένα δωμάτιο και χρησιμοποιήστε ξεχωριστό μπάνιο αν είναι δυνατόν. Ναι, τα κατοικίδια ζώα περιλαμβάνονται στις συστάσεις. Έχει υπάρξει μια αναφορά ενός σκύλου που βγήκε θετικός στο Χονγκ Κονγκ για τον ιό. Αλλά αξιωματούχοι εκεί δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιοι ότι το σκυλί είναι πραγματικά μολυσμένο. Το CDC λέει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν τα κατοικίδια ζώα μπορούν να κολλήσουν τον ιό.

ΝΑ φοράτε τη μάσκα σωστά γύρω από άλλους εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε τον ιό - η ίδια η μάσκα μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες.

ΜΗΝ παίρνετε τα αντιβιοτικά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε την ασθένεια, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο για ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, και ο κοροναϊός είναι – όπως μπορείτε να καταλάβετε - ένας ιός.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post