Μάθε τα πάντα για τις φυτικές πρωτεΐνες και τα οφέλη τους

Πολλοί μπορεί να έχουν αρκεστεί σε μια παλιά ιδέα που θέλει την πρωτεΐνη να προέρχεται από το κρέας, και λανθασμένα να πιστεύουν πως πρέπει να είσαι κρεατοφάγος για να προσλαμβάνει ο οργανισμός σου την απαραίτητη ποσότητα. Ευτυχώς που αυτό δεν ισχύει και η πρωτεΐνη είναι μια ουσία που μπορούμε να βρούμε σε πολλές τροφές που ίσως και να μην είχαμε φανταστεί.

Οι πρωτεΐνες είναι βασικό συστατικών των κυττάρων μας και βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα μαλλια και στα νύχια μας. Βοηθούν επίσης αρκετά τον οργανισμό μας στη δημιουργία και αποκατάσταση των ιστών, όπως επίσης και στην ανάπτυξη των οστών, των μυών, του δέρματος και του αίματος.

Οι πρωτεΐνες ανήκουν στην κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών  του οργανισμού μας και καθώς δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, χρειάζεται να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες καθημερινά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ιδανικά, η καθημερινή ποσότητα πρωτείνης που χρειάζεται ένας οργανισμός είναι περίπου 0,8 γραμμάτια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Εκτός από τις πρωτεΐνες που βρίσκει κανείς στις ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι και αυγό, υπάρχουνε επίσης και οι φυτικές πρωτεΐνες που προσφέρουν στον οργανισμό τα ίδια οφέλη.

Μερικές από τις φυτικές πρωτεΐνες που μπορούμε να εισάγωγουμε συνδυαστικά στην καθημερινή διατροφή μας είναι τα παρακάτω:

Ξηροί καρποί(τα γάλατα και τα βουτυρά τους), όσπρια, προιόντα από σόγια (όπως τόφου, edamame, γάλα), διατροφική μαγιά, chia seeds, κινόα, σιτάρι, σπόρους κάναββης κ.α.

 

Οι φυτικές πρωτεΐνες, που συμπληρώνουν μια υγιεινή διατροφή χωρίς καθόλου ή με μικρή ποσότητα ζωικών τροφών, έχει επίσης πολλά ακόμα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Οι διατροφές που βασίζονται στις φυτικές τροφές, βοηθούν στη μείωση της πίεσης, στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερόλης και την αποφυγή διαβήτη. Παρ’όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τρόπος μαγειρέματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική διατροφή μας. Για παράδειγμα, ένα τηγανητό λαχανικό δεν είναι το ίδιο θρεπτικό με ένα βραστό ή ψητό λαχανικό.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες δεν στερείται τίποτα θρεπτικό από μια διατροφή με ζωικές πρωτείνες. Αντιθέτως, έχει πολλά παραπάνω οφέλη να προσφέρει στην υγεία μας μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις ή παχυσαρκία.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post