#Beauty - Φυσικά "φάρμακα" για εγκαύματα

Ροδόνερο ( για άμεση ανακούφιση)

Η αντίδραση του δέρματός μας, όταν καίγεται, είναι να αθξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην προβληματική περιοχή (γι’αυτό και κοκκινίζει), ως θεραπευτική διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε ότι το δέρμα μας «εκπέμπει» έντονα θερμότητα, ώρες αφότου έχουμε επιστρέψει από την παραλία.

Το ροδόνερο, λοιπόν, μειώνει αισθητά τον ερεθισμό και δίνει άμεσα μια αίσθηση δροσερής ανακούφισης.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Το μεταφέρετε σε ένα βαποριζατέρ ( θα το βρείτε και στα φαρμακεία) και το ψεκάζετε σε πρόσωπο και σώμα, όσο συχνά θέλετε. Ιδανικά, πριν φύγετε για την παραλία, βάλτε το στο ψυγείο.

TIP: Το ροδόνερο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορείτε να το βρείτε ακόμα και στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

 

Βρώμη ( για πιο σοβαρά εγκαύματα)

Για πιο βαριές περιπτώσεις ή σε μεγαλύτερες επιφάνειες του σώματος, η βρώμη  - όσο απίθανο και αν ακούγεται – είναι πραγματικά σωτήρια.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείτε να ττη χρησιμοποιήσετε.

Για τοπική χρήση, διαλύετε στο μίξερ (ή το multi) ½ φλυτζάνι βρώμη, μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτετε ¼ φλυτζ. χλιαρό νερό ή γάλα και 1 κ.σούπας μέλι, ανακατεύετε καλά, απλώνετε το μείγμα  στο δέρμα και το αφήνετε για 20’.

Για όλο το σώμα, γεμίζετε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίχνετε 1 φλυτζάνι βρώμη. Ξαπλώνετε μέσα (προσέχοντας να καλύπτει το νερό όλη την ερεθισμένη περιοχή) και μένετε έτσι, επίσης για 20’.

TIP: Η βρώμη περιέχει πολυσακχαρίτες, που μετατρέπονται σε ζελατινώδη ουσία, όταν αναμειγνύεται με νερό. Μειώνει τον κνησμό και, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, βοηθούν να ενυδατωθεί και να προστατευθεί η ανώτερη στιβάδα του δέρματος.

 

Τομάτα ( για ελαφρά εγκάυματα)

Ό,τι τύπο δέρματος και αν έχετε, αν μείνετε λίγο παραπάνω – ή χωρίς αντιηλιακό- στον ήλιο, θα κοκκινίσετε. Και μιας και μιλάμε για κόκκινο, ο πιο φυσικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα ελαφρά ηλιακά εγκαύματα, είναι η φρέσκια τομάτα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Σε φέτες ή πολτό, την απλώνετε για μερικά λεπτά. Μετά, ξεβγάζετε και ταμπονάρετε τις περιοχές απαλά, με μια πετσέτα. Παίρνει την αίσθηση του καψίματος και τον κνησμό και ανακουφίζει πολύ γρήγορα.

TIP: Είναι σημαντικό να καταναλώνετε, ημερησίως, όλο το καλοκαίρι, σαλάτες με βάση την τομάτα. Το λυκοπένιο που περιέχει, είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει από την ακτινοβολία UV.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post