#Fitness - Κάθε άσκηση θέλει τη διατροφή της

Υπάρχουν, όμως, ημέρες, που αισθάνεστε κούραση, η διαθεσή σας δεν είναι καλή και θέλετε, όσο τίποτε άλλο, να αναβάλλετε τη γυμναστική για...μιαν άλλη ζωή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, υποστηρίζουν οι ειδικοί, επειδή δεν τρώτε ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σας, με βάση τον τύπο άσκησης που έχετε διαλέξει. Το είχατε σκεφτεί;

 

AVERAGE CARDIO

Χορός, Ελλειπτικό, Box, Χαλαρό Τρέξιμο, Έντονο Περπάτημα

Σε αυτήν την ομάδα, ανήκει κάθε άσκηση που δεν προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ένας μαραθώνιος, για παράδειγμα. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι δεν καταπονείται το μυικό μας σύστημα, αλλά ότι, δε συμβαίνει αυτό για περισσότερο από 60-90’, κάθε φορά. Σύμφωνα με τη Stephanie Bostic, PhD, RD «πρώτος κανόνας είναι η σωστή ενυδάτωση. Επίσης, χρειάζεται, 2 ώρες πριν την άσκηση, να καταναλώνετε τροφές που χωνεύονται εύκολα». Σημαντικό εδώ είναι να θυμόμαστε ότι οι μερίδες παίζουν βασικό ρόλο. Όσο λιγότερες φορές την εβδομάδα γυμναζόμαστε, τόσο λιγότερο φαγητό πρέπει να καταναλώνουμε. Αυτό μας βοηθά στην αντοχή και το αίσθημα κούρασης, χωρίς να «βαραίνει» τον οργανισμό μας. Οι τροφές που χρειαζόμαστε έχουν βάση τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα καλά λιπαρά και την πρωτεϊνη.

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Τοστ ή δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνα, αυγά, γλυκοπατάτες.

 

INTENSE CARDIO

Τρέξιμο, Κολύμπι, Ποδήλατο Μεγάλων Αποστάσεων

Όσοι από εμάς ασχολούνται με αθλήματα που χρειάζονται αντοχή, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες μυικές ομάδες, για περισσότερο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες, για να αποκτήσουμε την ισορροπία του γλυκογόνου, στον οργανισμό μας και φυσικά, να τον ενυδατώνουμε συχνά. Σύμφωνα με την Dina Khader, MS,RD,CDN, MlfHI, ειδική άθλητική διατροφολόγο «τουλάχιστον το 70% των συνολικώς ημερήσιων θερμίδων τις ημέρες που ασκούμαστε, πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, το 15% από πρωτεϊνη και το υπόλοιπο 15% από καλά λιπαρά». Ιδανικά, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά θα πρέπει να είναι ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα.

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Προϊόντα ολικής άλεσης, κινόα, αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, ελαιόλαδο.

 

POWER TRAINING

Yoga, Pilates

Αντίθετα με το τι υποστηρίζουν -κυρίως- οι άντρες, αυτές οι μορφές εκγύμνασης χρειάζονται πραγματική σωματική δύναμη και αντοχή. Μπορεί να κάνουμε όλες τις ασκήσεις χωρίς να μετακινηθούμε πολύ από το ειδικό στρωματάκι μας αλλά, το πιθανότερο είναι ότι, στο τέλος των ασκήσεων ο ιδρώτας θα τρέχει...ποτάμι. Οπότε, και σε αυτήν την όμαδα, χρειαζόμαστε υδατάνθρακες με μέτρο και αρκετή ενυδάτωση. Όπως υποστηρίζει και η Dina Khader, MS, RD, CDN, MIfHI, ειδική αθλητική διατροφολόγος, «πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα, αν ασκήστε καθημερινά. Και μάλιστα, όχι σκέτο αλλά εμπλουτισμένο με ηλεκτρολύτες (σ.σ. μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο)». Θα προσθέταμε ότι καλό είναι να ενυδατωνόμαστε και πριν και μετά και κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης.

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Smoothie λαχανικών ή φρούτων, μπάρες πρωτεϊνες ή δημητριακών, energy drinks.

 

Πηγή: CookMagazineGr


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post