#Pet - Προσοχή στην αφυδάτωση

Ξηρή μύτη, ξηρά ούλα, ξηρό και χωρίς ελαστικότητα δέρμα... Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης στους σκύλους, ενώ μπορεί επίσης, να είναι αισθητή η έλλειψη υγρασίας στα μάτια τους και να μοιάζουν βυθισμένα.

ΤΙ ΤΣΕΚΑΡΩ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ;

Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος πρέπει να πίνει 30 ml νερό για κάθε κιλό του βάρους του, κάθε μέρα, αλλά όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνονται και οι ανάγκες του. Και ειδικά ένας σκύλος που ασκείται, χρειάζεται να αναπληρώνει όλο το νερό που «χάνει», λόγω υπερβολικής σιελόρροιας και λαχανιάσματος. Όχι, όμως, «μια και έξω»! Γιατί, αν το ζώο είναι μεγαλόσωμο και πιεί, πολύ γρήγορα, πολύ νερό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το στομάχι του.

Οπότε, το πιο σωστό είναι να τοποθετούμε, σε διάφορα σημεία στο χώρο, 2-3 μπολ με νερό, φροντίζοντας να είναι πάντα καθαρό και δροσερό.

Τα παραπάνω έχουν, βεβαίως, άμεση σχέση με την ποσότητα υγρασίας που λαμβάνει από το φαγητό. Τα σκυλιά που τρέφονται, για παράδειγμα, με B.A.R.F. (Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή), λαμβάνουν αρκετά περισσότερη υγρασία, καθώς οι τροφές αυτές περιέχουν 70-80% νερό. Αντίθετα, στις επεξεργασμένες τροφές (κροκέτες), η υγρασία δεν ξεπερνά το 10% και στις ημι-υγροποιημένες 35%. Από την άλλη, πολλές φθηνές, χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κονσέρβες είναι σχεδόν σκέτο νερό.

 

Σε κάθε περίπτωση, να έχουμε υπόψη ότι, το νερό δε χρησιμεύει απλώς για τη διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και για τη μεταφορά των πρωτεϊνών, των λιπών και των ινών και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Από τη φύση τους, οι γάτες δεν πίνουν πολύ νερό, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας που χρειάζονται, το παίρνουν από τα θηράματά τους. Στις μέρες μας όμως σε ένα αστικό ή ημι-αστικό περιβάλλον, οι γάτες δεν είναι τόσο άγριες και καταλήγουν να αφυδατώνονται, κάτι που επηρεάζει τα νεφρά τους.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να μην την ταίζουμε αποκλειστικά με ξηρή τροφή (που το ποσοστό υγρασίας δεν ξεπερνά το 10%), αλλά να περιλαμβάνουμε στη διατροφή της και ωμές τροφές ή κονσέρβες (με ποσοστό υγρασίας 70-80%).


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post