Τεχνολογία: εσείς πόσο ποιοτική σχέση έχετε μαζί της;

Τις τελευταίες δεκαετιές, είναι γεγονός πως η αύξηση στη χρήση της τεχνολογίας, μας δημιουργεί καθημερινά έναν ακόμα λόγο να βρισκόμαστε πιο συχνά μπροστά από μια οθόνη. Και ενώ καλό είναι να αναλογιστούμε πόσο χρόνο περνάμε με την τεχνολογία, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε για ποιό λόγο την χρησιμοποιούμε, και πως μας επηρεάζουν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε. Γιατί δεν έιναι πάντα ποσοτικό το πρόβλημα αλλά και ποιοτικό.

Οι παρακάτω είναι 3 τρόποι να αναπτύξεις μια υγιή σχέση με την τεχνολογία στην καθημερινότητά σου.

  1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόσες φορές έχουμε διαβάσει μια είδηση ή μια άποψη στα social media και έχουμε αγανακτήσει, εκνευριστεί, στενοχωρηθεί και επηρεαστεί σε βαθμό που έχει αλλάξει η διάθεσή μας μέσα στη μέρα; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την επικαιρότητα και να έχουμε πρόσβαση στις εξελίξεις, αλλά, μην ξεχνάμε πως είναι το ίδιο σημαντικό να ξέρουμε πότε να κλείσουμε την οθόνη και να συνεχίσουμε τη μέρα μας, σεβόμενοι την προσωπική μας ψυχολογία.

  1. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Καθημερινά, η τεχνολογία και οι φορητές συσκευές μας βρίσκουν έναν ακόμα τρόπο να διευκολύνουν τις καθημερινές μας συνήθειες. Αναρωτιόμαστε όμως ποτέ, πόσες από τις παλιές μας συνήθειες προτιμούμε; Για παράδειγμα, μπορεί να συνεχίσουμε να ψάχνουμε συνταγές στο ίντερνετ γιατί δεν έχουμε χώρο στο καινούριο μας σπίτι για όλους τους παλιούς τσελεμεντέδες και χρόνο να ανοίγουμε έναν έναν για να βεβαιωθούμε για ένα συστατικό, αλλά την επίσκεψη σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο, το άρωμα και την αφή ενός καινούριου βιβλίου, δεν την αλλάζουμε για καμοία διαδυκτιακή βιβλιοθήκη. Ίσως να μην συμφωνούμε στις συνήθειες που θα αφήσουμε και θα κρατήσουμε αλλά είναι σημαντικό να βρίσκουμε το μέτρο στο παλιό και το νέο.

  1. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ Η’ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ

Θυμηθείτε εκείνα τα απογεύμα που καθόμαστε στον καναπέ, και πόσες φορές έχουμε χαζέψει τις ίδιες φωτογραφίες στα social media και κλείνουμε και ξανανοίγουμε την ίδια εφαρμογή χωρίς να αλληλεπιδρούμε, να σχολιάζουμε ή να αντιδρούμε. Εκείνες τις ώρες είναι που πρέπει να αναγνωρίζουμε πως αυτό τον ελεύθερο χρόνο μπορούμε σίγουρα να τον αξιοποιήσουμε διαφορετικά. Είτε ακούγοντας μουσική, κάνοντας διαλογισμό, πηγαίνοντας έναν μεγάλο περίπατο.

 

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η λύση δεν είναι η κατάργηση αλλά η χρήση με επίγνωση και σκοπό, έτσι όλοι μπορούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία και να απολάυσουμε τα οφέλη της στην καθημερινοτητά μας. Βάλτε σήμερα στοίχημα με τον εαυτό σας και αλλάξτε τις συνήθειές σας.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post