5 Τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη για καλύτερο ύπνο

Μια άσχημη είδηση, ένα οικονομικό θέμα, ένα πρόβλημα στη δουλειά, ένας τσακωμός με το/την σύντροφο ή ένα κοντινό πρόσωπο, είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους για πολλές ώρες.

Η ουσία που βοηθάει περισσότερο στον ύπνο μας είναι η μελατονίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκεφαλό μας. Είναι πιο γνωστή για τη ρύθμιση του κικάρδιου ρυθμού, αλλά έχει επίσης και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το σώμα παράγει μελατονίνη από μόνο του αλλά κάποιοι οργανισμοί, για τη σωστή λειτουργία και έναν ήρεμο ύπνο, χρειάζονται παραπάνω ποσότητα, την οποία μπορούν να βρουν σε διάφορα τρόφιμα.

 

5 τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα μελατονίνης:

ΜΠΑΝΑΝΑ

Σίγουρα έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν πόσο θρεπτικό φρούτο θεωρείται η μπανάνα. Επίσης, πολλές φορές επιλέγουμε να την εντάξουμε στην διατροφή και των παιδιών είτε ωμή, είτε μέσα σε επιδόρπια. Αυτό, όμως, που ίσως να μην γνωρίζουμε είναι πως περιέχει αρκετή ποσότητα μελατονίνης, η οποία σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο, παράγουν σεροτονίνη που βοηθά στον ύπνο. 

ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

Είναι ευρέως γνωστό στα υγιεινά «πηγαδάκια» πως πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν μελατονίνη, τα φυστίκια αιγίνης πιο συγκεκριμένα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα από όλους τους καρπούς. Είναι, επίσης, ιδανική πηγή βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν στον καλύτερο ύπνο. 

ΡΥΖΙ

Συχνά αποφεύγουμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες μετά το απόγευμα, καθώς θεωρούνται πιο «βαριά» και παχυντικά φαγητά που μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνίες. Είναι λάθος όμως να θεωρούμε πως όλα τα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων, έχουν την ίδια διατροφική αξία και επηρεάζουν τον οργανισμό μας με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα, το ρύζι περιέχει υδατάνθρακες που βοηθούν στον ύπνο, όπως επίσης και μεγάλη ποσότητα μελατονίνης.

ΒΡΩΜΗ

Όπως και το ρύζι, έτσι και η βρώμη θεωρείται «καλός» υδατάνθρακας, καθώς περιέχει αρκετή ποσότητα μελατονίνης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και μεταλλικά στοιχεία, χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στις αγαπημένες τροφές για βράδυ.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Όλα τα είδη μανιταριών περιέχουν τα ίδια οφέλη , οπότε μπορούμε απλά να διαλέξουμε την αγαπημένη μας ποικιλία και να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Επίσης, πέρα από τη μελατονίνη που βοηθά στον ύπνο, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

 

 Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό αλλά μην ξεχνάμε πως η γενικότερη διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Αν εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε αγχώδεις καταστάσεις πέρα από το κανονικό ή αν καταναλώνουμε τα παραπάνω τρόφιμα συνοδευόμενα από ένα παχυντικό γεύμα, ας μην περιμένουμε θαύματα όταν έρθει η ώρα του ύπνου.
Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής για να μπορέσει ο οργανισμός μας να απορροφήσει τις απαραίτητες ουσίες και να τις επεξεργαστεί. 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post